Wie spreekt er tijdens jullie trouwceremonie?

Als je aan een trouwceremonie denkt, dan maakt een trouwambtenaar deze compleet.
Maar wat doet een trouwambtenaar? En hoe zit het met de BABS en de ceremoniespreker?
In het kort: een Trouwambtenaar, BABS of Ceremoniespreker zal altijd de persoon zijn die tijdens
jullie ceremonie zal spreken. Best een belangrijk persoon dus!

Maar hoe kies je nou de juiste persoon?
In deze blog hoop ik je hiermee iets meer duidelijkheid te geven

Wettelijk trouwen

Als jullie op jullie huwelijksdag ook voor de wet trouwen dan wordt daar voor in de meeste gevallen een trouwambtenaar van de gemeente waar jullie trouwen aangesteld. In dat geval hebben jullie vaak een keuze uit een aantal trouwambtenaren die in dienst zijn van de gemeente. Iemand die officieel huwelijken voltrekt voor de gemeente en de wet, heet een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijk Stand – BABS dus.
Zo’n BABS heeft natuurlijk al veel ervaring met het voltrekken van huwelijken en het spreken tijdens ceremonies. Wat kan je verwachten als een trouwambtenaar van de gemeente jullie huwelijk voltrekt?
In de meeste gemeenten mag je aangeven welke trouwambtenaar jullie voorkeur heeft. Het kan kan dus voorkomen dat jullie favoriete ambtenaar op jullie trouwdatum al een huwelijk in zijn/haar agenda heeft staan. (Ditzelfde geldt ook wanneer je een locatie kiest die door de gemeente als officiële trouwlocatie is aangeduid.) Dus het opgeven van een voorkeur is dus ook nooit een garantie.
(Als je geen keuze hebt ontvang je vaak 1 maand voor het huwelijk de gegevens van de trouwambtenaar die jullie huwelijk gaat voltrekken.)
Zo’n 2 maand van te voren voeren jullie een gesprek met de trouwambtenaar. Tijdens dit gesprek wordt bijvoorbeeld gesproken over: wie jullie zijn, hoe jullie elkaar hebben leren kennen etc.
Meestal heeft een trouwambtenaar van de gemeente maar beperkt tijd om jullie echt te leren kennen. En bovenal; er moet ook een klik zijn! Een persoonlijke en intieme trouwceremonie maken kost tijd, aandacht en passie. Immers de trouwceremonie is het hart van jullie huwelijksdag en zet de toon voor de rest van de dag!

Tip voor jullie trouwceremonie:

Als er iemand binnen jullie allerliefsten kring is die goed kan spreken dan kan hij of zij worden aangesteld als BABS-voor 1 dag. Diegene is dan voor 1 dag benoemd en beëdigd als “trouwambtenaar”. Of dit kan en welke voorwaarden hier aan verbonden zijn verschilt per gemeente. Informeer dus eerst goed naar de mogelijkheden bij de gemeente waarin jullie willen trouwen! Of je kiest voor een zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker die je laat benoemen en beëdigen.


Ceremonieel trouwen

Wil je niet afhankelijk zijn van een door de gemeente aangewezen trouwlocatie, maar dromen jullie van een trouwceremonie op het strand, een sprookjesachtig plekje in het bos, jullie favoriete café of misschien heel romantisch bij ondergaande zon. Bij een ceremoniële trouwceremonie kun je doen wat je wilt en waar je wilt.
Omdat dit veel meer vrijheid biedt ook ten aanzien van de invulling van jullie trouwceremonie wordt hier het meest voor gekozen.
Om het huwelijk toch wettig te maken kun je vaak op een doordeweekse dag bij de gemeente op een voordelig tijdstip (soms zelfs gratis) samen met je getuigen het officiële ja-woord geven.
Omdat een zelfstandig trouwambtenaar/ceremoniespreker niet afhankelijk is van de gemeente of tijden is er veel meer mogelijk met betrekking tot jullie trouwceremonie en de invulling daar van. En omdat jullie geen trouwambtenaar of een trouwlocatie voor 1 dag hoeven aan te vragen, bespaard dit op de kosten! (The Perfect Wedding heeft onderzoek gedaan naar de gemeentelijke trouwkosten in 2021. Het onderzoek lees je hier.)
Een zelfstandig trouwambtenaar/ceremoniespreker heeft veel meer tijd om met jullie de diepte in te gaan, herinneringen op te halen, op zoek te gaan naar bijzondere momenten en er achter te komen wat jullie echt voor elkaar betekenen. Die dingen die jullie liefde voor elkaar zo belangrijk maakt.
Doorgaans heeft de zelfstandige trouwambtenaar/ceremoniespreker ook tijd om met jullie allerliefsten te spreken. Op die manier kan er nog een beter beeld van jullie worden geschetst. En meestal is deze informatie te leuk om niet te delen tijdens de trouwceremonie!
Al jullie ideeën en wensen kunnen besproken worden. En op die manier kan de trouwceremonie superpersoonlijk worden ingevuld!

Samenvattend voor jullie trouwceremonie:

Een ceremoniële trouwceremonie heeft meer mogelijkheden in tegenstelling tot een wettelijke trouwceremonie. Je bent niet afhankelijk van tijd of specifieke plaats. Als je kiest voor een ceremoniële trouwceremonie is alles veel persoonlijker en intiemer.
Een ceremonie die echt over jullie en jullie liefde voor elkaar gaat. Een trouwceremonie die bol staat van de liefde, die verrast, verwondert en die puur en betekenisvol zal zijn.
Tijdens hét hart van jullie huwelijksdag worden lieve dingen gezegd, maar ook mooie momenten gedeeld en gekoesterd. Er wordt een liefdevolle en levenslange herinnering gecreëerd!  

Ik spreek met liefde tijdens jullie trouwceremonie
Voor meer informatie over mijn werkwijze, klik hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *