Hoe ziet een trouwceremonie er eigenlijk uit?

Wat kan je verwachten van jouw trouwceremonie?

Als je gaat trouwen dan is de trouwceremonie echt hét hart van jullie huwelijksdag. Maar behalve dat je natuurlijk ja gaat zeggen tegen jouw allerliefste gebeurt er nog veel meer tijdens de ceremonie. In deze blog vertel ik je kort wat je nog meer kunt verwachten!

De entree tijdens jullie trouwceremonie

De gasten zitten, de bruidegom staat klaar en de muziek, live of vanuit een box, wordt ingezet. En dan is het moment daar.
Iedereen gaat staan. De bruid doet haar intrede, aan de arm van bijvoorbeeld haar vader.
(Samen hand en hand binnenkomen kan natuurlijk ook!) Nerveuze kriebels in je buik. Haal diep adem, het komt goed!
Tip: Vergeet dus niet om stil te staan bij de keuze van het liedje waarop de bruid binnenkomt. Dit kan een nummer zijn waar jullie beide een bepaalde herinnering aan hebben of veel voor jullie betekent.

Welkom op onze trouwceremonie

Na binnenkomst van het bruidspaar, waarbij vaak al wat traantjes worden gelaten, volgt een welkomstwoord. Een warm welkom voor het bruidspaar, maar ook voor belangrijke personen, bijvoorbeeld de getuigen en ceremoniemeester(s).
Na het welkomstwoord volgt soms een kort moment waarin praktische zaken medegedeeld kunnen worden, zoals telefoon op stil en geen foto’s maken tijdens jullie ceremonie.
Tip: In mijn vorige blog vertel ik hoe je jullie gasten kan informeren over een unplugged-ceremonie.

Jullie liefdesverhaal

Dan begint het echt! Laat je gedachten even los. Kijk elkaar nog even diep in de ogen. Pak desnoods elkaars hand vast. Maar bovenal; ga heerlijk genieten! Want nu worden jullie meegenomen in een prachtig verhaal. Een verhaal dat over jullie en jullie liefde voor elkaar gaat. Er worden niet alleen liefdevolle woorden gezegd. Er worden ook fijne momenten, mooie gebeurtenissen en bijzondere herinneringen gedeeld en gekoesterd.

De geloften

Nadat het liefdesverhaal is verteld is het (evt.) de beurt aan het bruidspaar om het woord te nemen.
Ten overstaan van hun allerliefsten. En natuurlijk aan elkaar, spreken ze hun geloften of liefdesverklaring uit. Vertellen (bijvoorbeeld) waarom ze elkaar waarderen. Waarin ze elkaar willen steunen. Waarom ze voor altijd bij elkaar willen blijven en wat ze elkaar willen beloven. Dit moment is heel persoonlijk en intiem, maar wat mij betreft heel waardevol.
Tip: heb je moeite met het schrijven van jouw gelofte/liefdesverklaring? Ik help je graag!

Het Ja-woord

Nadat de geloften zijn uitgesproken is het grote moment aangebroken: het jawoord kan gegeven worden.
Eerst wordt het bruidspaar verzocht te gaan staan en elkaar de rechterhand te geven.
Daarna, volgt dé vraag of jullie willen trouwen (met alle regeltjes die daarbij horen), waarop dan als het goed is een positief antwoord volgt. Dit mag letterlijk JA zijn, maar HEEL GRAAG mag bijvoorbeeld ook. Het jawoord wordt meestal bezegeld met een kus en daarna met het uitwisselen van de ringen.

Het tekenen van de akte en afsluiting van de trouwceremonie

Na het ja-woord en de kus en het uitwisselen van de ringen volgt nog een officieel moment. Het tekenen van de huwelijksakte door het bruidspaar, getuigen en de ambtenaar. Dit neemt vaak wel even een paar minuten in beslag. (Tip: je kunt ook nu er voor kiezen om op de achtergrond (live) muziek te laten klinken.)
Als iedereen getekend heeft dan is daarmee de ceremonie tot een einde gekomen. Meestal volgt er ter afsluiting een praktische mededeling. De gasten worden geïnformeerd over de rest van de dag en wat er van ze verwacht wordt ten aanzien van de toost en felicitaties met en voor het kersverse echtpaar.
En dan zit de trouwceremonie er op en is het bruidspaar getrouwd! De champagne kan worden ontkurkt en de liefde mag ten volste worden gevierd!

Zoals je kunt lezen bestaat de trouwceremonie uit een aantal vaste onderdelen. Wanneer je kiest voor een ceremoniële trouwceremonie kan er vaak meer en is er veel meer ruimte voor jullie persoonlijke wensen. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met me op!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *